Aktuality

15. 3. 2022

Veřejné budovy jsou často málo energeticky úsporné. MAS – Partnerství Moštěnka hledá možnosti, jak obcím, a nejen jim, pomoct ušetřit za energie

Vzhledem k růstu cen energií, které postihly a ještě postihnou rozpočty občanů i obcí, hledá MAS Partnerství Moštěnka pro obce, podnikatele i občany z území alternativu, jak jim pomoct do budoucna náklady za energie ušetřit. Po vzoru MAS Opavsko zahájí v dubnu ve spolupráci s MAS Moravská cesta jako první krok mapování spotřeby energií v členských obcích. Na základě zkušeností expertů a příkladů dobré praxe hodlá poté nabídnout řešení.

„Význam energetické soběstačnosti, a to i v návaznosti na válku na Ukrajině, roste. Nyní již nejde jen o ekonomické úspory, ale o odolnost každé obce. Ve veřejné sféře i v soukromí je proto třeba více kalkulovat,“ uvedl ve středu 9. března na setkání se starosty v obci Příkazy předseda MAS Opavsko a místopředseda NS MAS Jiří Krist.

Právě Opavsko je v současné době považováno za energeticky progresivní region, což dokazuje fakt, že už dnes funguje z 27 % na elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů na jeho území. Toto číslo chce do roku 2030 ještě navýšit MAS Opavsko, která se tématu energetiky na venkově věnuje přes 10 let a která byla iniciátorem vzniku spolku Enerkom Opavsko. Vznik spolku předběhl chybějící nový energetický zákon, jenž aktuálně připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a který by měl řešit decentralizaci energetiky a legislativní ukotvení energetických komunit, ve kterých se bude moci vyrábět a sdílet energie pro jejich členy. Účelem spolku je větší využití potenciálu energetiky na Opavsku a také vzájemná pomoc a spolupráce. „Lidé se dávají dohromady v době, kdy něco nezvládnou sami. Podobně je to i s tímto spolkem,“ řekl Jiří Krist.

Snížit spotřebu energií o pět procent

Cílem Enerkomu je do roku 2030 investovat dvě miliardy korun v energetické branži a oproti dnešku snížit spotřebu energií o pět procent. Aby si každý, kdo má zájem do spolku vstoupit, mohl jednoduše představit, co je jeho úkolem, spolek chce instalovat 1 kWp (instalovaný kilowatt výkonu) z obnovitelných zdrojů na jednoho občana v každé obci. „Dnes se už čtvrtina energie z obnovitelných zdrojů vyrábí tady v regionu, tak když se do toho trochu opřeme, do roku 2030 se pravděpodobně dostaneme i přes 50 %. A to jsem naprostý realista,“ říká předseda MAS Opavsko.

Příklady dobré praxe jsou na Opavsku už ve třech obcích

Momentálně na Opavsku fungují tři zajímavé pokusné instalace. První je v Litultovicích, kde ČEZ měří technické vybavení a systémy založené na bezdrátovém internetu. Ty umožňují zapínání a vypínání spotřebičů v deseti různých budovách podle toho, jestli je k dispozici elektřina na fotovoltaické elektrárně na střeše místní školky. Konceptem je, že by to v budoucnu nemuselo být jen pár budov, ale i celé vesnice. Jiná technologie se testuje v Mikolajicích, a to kogenerační jednotka, která vyrábí elektřinu a teplo z dřevěných peletek. To je prací pražské ČVUT. A další koncept se testuje v Budišově nad Budišovkou, kde se pro tři obecní budovy využívá společná výroba elektřiny a tepla ze zemního plynu v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou a baterií.

Zkušenosti z Opavska bychom rádi přenesli i na území působnosti MAS – Partnerství Moštěnka. Připravujeme vznik energetického společenství, které by místní komunitě přineslo větší kontrolu nad hospodařením s energiemi a tím snížení nákladů a také možnost více vyžívat energie z obnovitelných zdrojů. Pokud se chcete na vzniku společenství pro komunitní energetiku podílet, kontaktujte nás.

Kontaktní osoby:

Marie Tesařová, +420 734 435 217, marie.tesarova@mas-mostenka.cz

Markéta Poláchová Kropáčková, +420 737 775 991, marketa.kropackova@mas-mostenka.cz

Odběr e-mailového zpravodaje

Přihlaste se k odběru a žádná z důležitých aktualit Vám již neunikne.

Partneři

Národní síť MAS Spolek pro obnovu venkova Haná regionální produkt Ministerstvo zemědělství UNIVES Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje